Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
esimou@uniwa.gr
213-2010391
Λεωφ. Αλεξάνδρας 196
Τρίτη 12:00-14:00, Τετάρτη 12:00-14:00
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Επικοινωνίας και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Δημόσια Υγεία
H Έφη Σίμου είναι διδάσκουσα στα μαθήματα “Πολιτικές Δημόσιας Υγείας” Στρατηγικές Επικοινωνίας στη Δημόσια Υγεία” ” Επικοινωνία ΜΜΕ και Κοινωνικά Μέσα” “Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Υγείας” ” Διαχείριση συγκρούσεων και Διαπραγματεύσεις” “Σύγχρονες Προκλήσεις στη Δημόσια Υγεία” .
Εργάστηκε στην αρχή της σταδιοδρομίας στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος Υπουργών Υγείας και μέλος εθνικών επιτροπών σε θέματα πολιτικών Δημόσιας Υγείας, στρατηγικού σχεδιασμού, ανάπτυξης προγραμμάτων αξιολόγησης της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας εκστρατειών επικοινωνίας στη ΔΥ. Έχει διατελέσει επίσης συγγραφέας και συντονίστρια των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: 2008-2012.
Διετέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής 2 συνεδρίων σχετικά με την Υγεία και την Επικοινωνία Κινδύνων: (α) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία, 2013(β). Επικοινωνία κινδύνου: Αρχές, Πρακτική, Εργαλεία, 2014.
Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ, Κίνδυνος και Δημόσια Υγεία» (Ελληνική Έκδοση, 2013). Επικοινωνία γιατρού-ασθενούς και συμμετοχική λήψη αποφάσεων (Ελληνική Έκδοση, 2016), «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού: Κατευθυντήριες γραμμές και εφαρμογή» (2009), Ταξιδιωτική Ιατρική (2004).
Τα επιστημονικά της ενδιαφέρονται άπτονται της πολιτικής δημόσιας υγείας, της στρατηγικής επικοινωνίας και των εκστρατειών επικοινωνίας στην υγεία, της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων υγείας, του επιστημονικού αλφαβητισμού και της εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης, της επικοινωνίας γιατρού- ασθενούς, και της ενδυνάμωσης των ασθενών. Σε αυτό το πλαίσιο έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων, ενώ υπήρξε προσκεκλημένη ομιλήτρια σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και ημερίδων (150).
Στο πλαίσιο της κοινωνικής–εθελοντικής της δράσης, οργάνωσε και συμμετείχε σε εθελοντικά προγράμματα στον τομέα της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της υγείας των γυναικών. Στο διάστημα 2004 έως το 2014 ανέπτυξε με βάση ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και συντόνισε το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού Ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο του οποίου είχαν πραγματοποιηθεί 45.000 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες, κυρίως άπορες και ανασφάλιστες, καθώς και κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων και ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ (hit.org.gr) ενός μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού φορέα που έχει στόχο την ανάπτυξης της κριτικής σκέψης αναφορικά με την πληροφορία υγείας, τις ψευδείς ειδήσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο ίδρυσε (2017) και επιμελήθηκε επιστημονικά το “MedandMe” (medandme.gr) την πρώτη ολοκληρωμένη εκστρατεία επικοινωνίας για τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, την επικοινωνία γιατρού- ασθενούς και τον αλφαβητισμό στην Υγεία.