Επιστημονικό Πεδίο & Στόχοι

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ – ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το ΠΜΣ ΕΠΥ έχει ως αντικείμενο τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εργασίας και του περιβάλλοντος στην υγεία του πληθυσμού και στην ανάπτυξη στελεχών, οι οποίοι με τις διεπιστημονικές γνώσεις και τις δεξιότητές που αποκτούν, ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις που αφορούν την εκτίμηση και τον έλεγχο των εργασιακών και περιβαλλοντικών κινδύνων, αλλά και στην ανάπτυξη και αξιολόγηση βιώσιμων πολιτικών διαχείρισης του περιβάλλοντος και διασφάλισης της δημόσιας υγείας με εξειδίκευση στην διαχείριση του επαγγελματικού κινδύνου, την εκτίμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, την εκτίμηση της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής έκθεσης, τα συστήματα βελτίωσης υδάτων καθώς και την επίλυση περιβαλλοντικών θεμάτων με χρήση νέων εργαλείων, τον σχεδιασμό μέτρων για την κλιματική αλλαγή και την πολιτική προστασία. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την έρευνα, την επιδημιολογική ανάλυση και την ψηφιακή υγεία σύμφωνα με τις πρόσφατες ευρωπαϊκές τάσεις.

Το ΠΜΣ αποσκοπεί :

  • στην εκπαίδευση και ανάπτυξη εξειδικευμένων και ικανών μεταπτυχιακού επιπέδου επιστημόνων ερευνητών, αναλυτών και στελεχών που θα προωθήσουν και θα προάγουν την υγεία του πληθυσμού.
  • στην αναγνώριση των διάφορων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέρχονται κυρίως από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, με την εφαρμογή ορθολογικών παρεμβάσεων διαχείρισης και προστασίας φυσικών πόρων οι οποίες μεταβάλλονται ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες.
  • στην αναγνώριση και τον προσδιορισμό των δυνητικών επαγγελματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.
  • στη χρήση των αρχών της βιομηχανικής υγιεινής για την ανάπτυξη σχεδίων εκτίμησης και ελέγχου των εργασιακών και περιβαλλοντικών κινδύνων.
  • στην αναγνώριση των επαγγελματικών και περιβαλλοντικών παθήσεων καθώς και στην ανασκόπηση, ερμηνεύσει και εκτίμηση σύνθετων στοιχείων από βάσεις δεδομένων ΕΠΥ, τοξικολογικές αναφορές, κ.ά..
  • στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην ΕΠΥ και η διαχείριση της αβεβαιότητας των πιθανών κινδύνων προς τους εργαζόμενους, στους εργοδότες και στο γενικό πληθυσμό.
  • στην αναγνώριση της υγειονομικής σημασίας των διαφόρων φυσικο-χημικών παραμέτρων και η εκτίμηση των επιπτώσεών τους στην υγεία και στο περιβάλλον.
  • στην διαχείριση και επίλυση διάφορων περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη διάχυση τοξικών ρύπων στο περιβάλλον, καθώς και στο σχεδιασμό μονάδων επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων.
  • στην εφαρμογή μεθοδολογιών στη διαχείριση διαφόρων περιβαλλοντικών θεμάτων, με βάση νομοθετημένων διαδικασιών, χρησιμοποιώντας τις αρχές της πρόληψης για την ανάπτυξη βιώσιμου σχεδίου τελικής διαχείρισης.
  • στην αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής για τη συλλογή, διαχείριση, ανάλυση, μοντελοποίηση και οπτικοποίηση χωρικών και χρονικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικές ανάλυσης, υποστηρίζοντας τη σύνθετη και διεπιστημονική ανάλυση ποικίλων επαγγελματικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων για τη λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπισή τους.
  • στην προώθηση συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των Δημοσίων και Ιδιωτικών ή άλλων Οργανισμών/Επιχειρήσεων υγείας για την αποδοχή, χρήση και εφαρμογή των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επαγγελματική και περιβαλλοντική υγεία.
  • στην διεξαγωγή της έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα του ΠΜΣ και η υποστήριξή της μέσω της απόκτησης γνώσεων και ερευνητικών, αναλυτικών δεξιοτήτων για μελλοντική ακαδημαϊκή εξέλιξη και εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών στα ανωτέρω επιστημονικά πεδία.
  • στην παροχή ακαδημαϊκών γνώσεων για διαμόρφωση πολιτικών οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανάγκες του πληθυσμού για υπηρεσίες υγείας μέσω της βέλτιστης κατανομής των πόρων και με διασφάλιση των κριτηρίων της ποιότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας προς όφελος της κοινωνίας.
  • στην προώθηση αποτελεσματικής συνεργασίας με διεπιστημονικές και διεπαγγελματικές ομάδες.
  • στην ανάδειξη και εφαρμογή πολιτισμικών αξιών και πρακτικών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων πολιτικών δημόσιας υγείας.
  • στην σύνδεση του ΠΜΣ με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.