Το Ελληνικό Τμήμα του OccupHealthMedBalkaNet στη Σικελία

" "

Το Ελληνικό Τμήμα του OccupHealthMedBalkaNet στη Σικελία

Το Ελληνικό Τμήμα του OccupHealthMedBalkaNet στη Σικελία (Αγγελική Λιαριγκοβινού ΕΔΙΠ κ Γιώργος Ντουνιάς καθηγητής μετά συζύγων) επισκέφθηκε την Σικελία, ένα νησί στο σταυροδρόμι των πολιτισμών που μας περίμενε να το ανακαλύψουμε.
 
Σε αυτό το 5νθήμερο οδοιπορικό περιηγηθήκαμε στην ομορφιά της Σικελίας στον σφυρηλατημένο από ήλιο και πέτρα σισιλιάνικο τρόπο ζωής, στοχεύοντας σε αυθεντικές εμπειρίες έξω απ’ την πεπατημένη.
 
Οι ιταλοί φίλοι συνάδελφοι και οικοδεσπότες μας καθ’ όλη τη διάρκεια της προσεκτικά σχεδιασμένης επίσκεψη μας συνόδευσαν ενώ διαμείναμε σε άριστα επιλεγμένα όμορφα καταλύματα τοπικού χαρακτήρα, μακριά από τον μαζικό τουρισμό.
Έτσι φθάνοντας απόγευμα Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Κατάνιας, διανύσαμε διαγωνίως την Σικελία από την ανατολή προς τη δύςη και από τα βουνά ως τη θάλασσα φθάνοντας σε ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο λίγο έξω από το Παλέρμο δίπλα στη θάλασσα. Το βράδυ δειπνήσαμε με τους ιταλούς φίλους μας με εξαίσια θαλασσινά, σπαγγέτι και εύγευστο λευκό τοπικό κρασί.
 
Την επομένη περιηγηθήκαμε σένα διάλειμμα του συνεδρίου το ιστορικό κέντρο. Η παρουσίαση μας έγινε στα ιταλικά το Σάββατο το μεσημέρι με θέμα τα μυοσκελετικά προβλήματα σε υπαλλήλους υπουργείου κατά την τηλεργασία στη πανδημιία. Το βράδυ ανταλλάξαμε ιδέες τρώγοντας πίτσα αναφορικά με την εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Ακολούθησε παγωτό κ αμάρο στο σπίτι του συναδέλφου Emanuele
 
Επιστρέψαμε την Κυριακή σένα πολύ ιδιαίτερο ξενοδοχείο τέχνης στη Κατάνια. Την επομένη ο Nando μας ξενάγησε στα δαιδαλώδη στενά της Taormina και του αμφιθεάτρου. Γευτήκαμε μεσογειακές απολαύσεις παραδοσιακών προιόντων (κανόλι, παγωτά). Συμμετείχαμε σε μια ενδιαφέρουσα επιστημονική συνάντηση σ ένα πολύ όμορφο χώρο έξω από τη πόλη όπου παρουσιάσαμε το δίκτυο. Την επομένη πριν την αναχώρηση μας βιώσαμε το μεγαλείο της ιστορίας στην αιώνια πόλη των Συρακουσών, την Ορτυγία και τον Νότο. Αραβικά παλάτια, αρχαία μνημεία και καθολικοί ναοί, παθιασμένες πόλεις και εκκωφαντικά ήσυχα μεσαιωνικά χωριά μας προσφέρουν τις αντιθέσεις που δημιουργούν σπουδαίες εικόνες.
Ήταν πράγματι μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία σε ανθρώπινο, επιστημονικό αλλά κ τουριστικό επίπεδο.