06 Μάι Ημέρα Πένθους & Μνήμης Θυμάτων Εργατικών Ατυχημάτων & Επαγγελματικών Ασθενειών Webinar 16.00-18.00
ΔEΥTΕΡA 28η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
Ημέρα Πένθους & Μνήμης Θυμάτων Εργατικών Ατυχημάτων & Επαγγελματικών Ασθενειών
Webinar 16.00-18.00
Οργάνωση: Μονάδα Φυσιοπαθολογίας της Εργασίας κ Επαγγελματικών Νόσων [ΜΦΕΕΝ], Εργαστήριο Περιβαλλοντικής & Επαγγελματικής Υγείας [ΕΠΕΥ], ΠΜΣ ΕΠΥ, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΠαΔΑ
Με την είσοδο μας στη νέα χιλιετία, παρατηρούμε να συντελείται μια οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση που έχει επηρεάσει σημαντικά τη φύση της εργασίας επομένως το ρόλο της μέσα στην παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνία γενικότερα.
Η χρήση των νέων τεχνολογιών οδήγησαν στην προς την κοινωνία της γνώσης δημιούργησαν πολλά νέα δεδομένα αλλά προκάλεσαν επίσης διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ νέων κοινωνικών ομάδων.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου δεν είναι οι ίδιες με το παρελθόν.
Η γνώση και η κατοχή δεξιοτήτων, η ίδια η εργασία, αλλάζει διαρκώς.
Ο πολλαπλασιασμός των νέων μορφών εργασίας και η μη αντιστοίχιση των κοινωνικών αναγκών με την προσφορά των υπηρεσιών του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Κάθε χρόνο, η ΔΟΕ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία στις 28 Απριλίου.
Το 2025, θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην ΥΑΕ.
Η εκστρατεία στοχεύει να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν την ΥΑΕ, μεταξύ άλλων μέσω της αυτοματοποίησης των καθηκόντων, της χρήσης έξυπνων εργαλείων και συστημάτων παρακολούθησης της ΥΑΕ, της εκτεταμένης και εικονικής πραγματικότητας και της αλγοριθμικής διαχείρισης της εργασίας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εργασίας έχει οδηγήσει σε εξελισσόμενες εργασιακές ρυθμίσεις, όπως η τηλεργασία και οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, οι οποίες θα εξεταστούν περαιτέρω.
Η ΔΟΕ θα κυκλοφορήσει μια νέα έκθεση και προωθητικό υλικό που θα αναλύει αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, θα αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να ενισχύσει ΥΑΕ στους χώρους εργασίας και θα επισημαίνει τις απαντήσεις των κυβερνήσεων, των εργοδοτών, των εργαζομένων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων για τον μηδενισμό ή/και την ελαχιστοποίηση των πιθανών κινδύνων για την ΥΑΕ.
Στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών, οικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών με τις παράλληλες τεράστιες πολιτικές υποσχέσεις που φορτώνονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (large language models, LLM), πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η αυτοματοποίηση εξυπηρετεί το ανθρώπινο δυναμικό, τους εργαζόμενους και δεν τους υπονομεύει;
Υπάρχουν τα ευρήματα της πρωτοποριακής επισκόπησης [Pissarides Review] για το μέλλον της εργασίας και της ευημερίας, οπότε μας χρειάζεται μια προσέγγιση του τεχνολογικού μετασχηματισμού που θέτει τις ανθρώπινες δυνατότητες και την ευημερία στο επίκεντρο της καινοτομίας.
Με βάση εκτεταμένες έρευνες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους π.χ. του Ηνωμένου Βασιλείου, θα περιγράψουμε κρίσιμες γνώσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης στην εργασία: από τις κρυφές ευκαιρίες και τις ανισότητες που αναδύονται σε διάφορες περιοχές και δημογραφικές ομάδες έως την επείγουσα ανάγκη για ένα νέο παράδειγμα «καλής εργασίας» που δίνει προτεραιότητα στην ανθρώπινη δράση, τις δεξιότητες και την ανθεκτικότητα.
Πως αλλάζει η ΥΑΕ με την ΤΝ κ την μηχανική μάθηση ?
Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν περιλαμβάνουν:
- Γιατί η υιοθέτηση περισσότερων, νέων τεχνολογιών στο χώρο εργασίας δεν θα είναι αυτόματα θετική για τις επιχειρήσεις – ή για την υγεία και την ευημερία ;
- Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε την αυτοματοποίηση ώστε να ενισχύσουμε – και όχι να αντικαταστήσουμε – το ανθρώπινο δυναμικό και να τη χρησιμοποιήσουμε για να επιτύχουμε ένα δικαιότερο μέλλον καλύτερης εργασίας ;
- Τι σημασία έχει η ποικιλομορφία των δεξιοτήτων και των προσαρμοστικών ικανοτήτων ;
- Ποιες είναι οι διαθέσιμες στρατηγικές για τη δημιουργία δικαιότερων τεχνολογικών μεταβάσεων ;
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΌΧΟΣ του σημερινού Forum του ΠΜΣ ΕΠΥ εντοπίζεται στην κριτική επανεξέταση διαφόρων προτύπων και πρακτικών καινοτομίας που συνδέονται με τη διάχυτη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και τα πρότυπα ανταγωνισμού και συνεργασίας που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία. Ελπίζουμε να δοθούν οι απαιτούμενες δεξιότητες για την κατανόηση και την ανάλυση του μεταβαλλόμενου πλαισίου της ψηφιακής καινοτομίας και την αξιολόγηση των επικρατουσών πρακτικών.
Το πένθος χαρακτηρίζεται ως μία συναισθηματική κατάσταση απώλειας αγαπημένων προσώπων και περιγράφεται ως μία ψυχική πληγή που επουλώνεται βαθμιαία, αργά και αφήνει σημάδια.
Χρειαζόμαστε τη μνήμη, γιατί όπως λέει και ο Σεφέρης «όπου την ακουμπάς πονάει». Χρειαζόμαστε τη μνήμη για να μην ξεχάσουμε το πόνο. Γιατί αν ξεχαστεί, θα λησμονηθεί και το αίτημα για απαντήσεις. Και αυτός θα είναι ο δεύτερος θάνατος όλων όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα τραγικά δυστυχήματα.
«Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, μπορούμε όμως να αλλάξουμε το μέλλον»